Ronström Reid

Emma Reid – fiol, altfiol och hardingfela
Erik Ronström – gitarr

“Helheten blir precis lika självklar som allt annat jag hört med Emma Reid och Erik Ronström var för sig. Gotländsk trad blandas med musik från brittiska öarna och nyskrivet material med rötter i bägge. Allt har det där självklara tilltalet. Finurligt leende musik från finurligt leende musiker.” 

– Lira

I ett sprakande, nyfiket samspel möts de mästerliga folkmusikerna Erik Ronström och Emma Reid. På gitarrer och fioler leker de fram en glädjefylld musikoas med avstamp i Ronströms gotländska låtskatt samt Reids brittiska arv. Svänget och närvaron smittar och berör, och gör så att musiken dansar sin egen dans bortom tankeverksamhet och fingerarbete. 

Ronström och Reids musikaliska samarbete fick ett rivstart 2020 med en turné tillsammans med Gotlands Blåsarkvintett där traditionella och nyskrivna låtar arrangerades specifikt till ensemblen. 2022 var duon skivaktuell med debuten Idel öra, där även Gotlands Blåsarkvintett medverkar på några spår. Erik Ronström hörs annars i Grammisvinnande Lena Jonsson Trio. Emma Reid hörs bland annat tillsammans med Ellika Frisell, Grovt & grant och engelska stråkkvartetten Methera.

Ronström Reid spelar lika gärna till dans som till sittande publik.

”Ett av mina bästa minnen från förra året, är från den kvällen jag och min man såg Erik Ronström och Emma Reid spela… Bara Ronström och Reids spelglädje kan förresten få den hårdaste stenen att fälla tårar.”

– Gotlands Tidningar