Tuulikki Bartosik & Emma Reid
Gubbdrag

TUEMCD1

Release i Orsa, Dalarna, 1 april 2006

Tuulikki och Emma upptäckte Orsamusiken på var sitt håll: Emma som 11-åring på sommarkurs i låtspel i Malung och Tuulikki genom en sprakig arkivinspelning på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Numera delar de en djup passion för musiken i arv efter Orsaspelmannen Gössa Anders Andersson (1878-1963). Tillsammans har de förirrat sig i hans fiolspel och tonspråk, lyssnat på arkivinspelningar och sedan utvecklat egna tolkningar av hans musik. De vill söka sig tillbaka till Gössa Anders ålderdomliga spelstil – den komplexa rytmiken, det gubbiga svänget, fraseringen, artikulationen, ornamenten… listan blir lång. Tuulikki får sådana utmaningar som att efterlikna stråkens krispiga ansatser med bälg och fingrar och att anpassa mikrointervall till sitt kromatiska instrument. Arrangemangen är oftast baserade på ett modalt stämspel med inspiration från Gössa Anders två främsta spelkamrater, dottern Gössa Anna Andersson (1906-1999) och Jämt Olof Ersson (1872-1938).

”När vi upptäckte vår gemensamma fascination påbörjades en oändlig och kringlande resa som för oss genom tiden, bakåt och framåt. Musikens personligheter, vårt samspel och det kontinuerliga sökandet har öppnat upp en ny värld fylld av små insikter och lärdomar. Och självaste musiken, den bär på så mycket visdom! Den är både ömtålig och envis, enkel och hopplöst invecklad. Den talar om det ljuva och det hemska, livet och döden. Vi är evigt tacksamma”

Spårförteckning

 1. Polska after Pål Karl / Polska efter Artur Lundberg / Grönviken (T. Bartosik)
 2. Orsa Bridal March
 3. Systerpolskor 1 och 2
 4. Systerpolska 4
 5. Lorikspolskan
 6. Orsa vals
 7. Leos gånglåt (E. Reid)
 8. Mamma Tiinas 50-års vals (T. Bartosik/E. Reid) / Bengts 50-års vals (E. Reid)
 9. Polska efter Jämt Olle / Svartviken
 10. Vaggvisa till Herr Lejon (T. Bartosik)
 11. Torsmopolskan
 12. Karl-Olofs polska
 13. Vals efter fadern
 14. Polska efter Jämt Olle / Pols efter Martinus Helgesen
 15. Väntan (T. Bartosik) / Polska efter Klockare Nyström
 16. Matikki reel (E. Reel)
 17. Polska efter Bränd Jon Larsson

Recensioner
”[Det är] två fenomenala musikanter vi möter… I denna kärva tonvärld fylld av drillar och intrikata fraseringar frustar samtidigt duospelet av gott spelhumör. Svänget är bitvis sprittande, bitvis sådär mördande sugande, hela tiden smittande.”
– Lira

”Det fullkomligen våras för den klassiska Orsamusikens juvelskrin, som fylls av nya klanger…”
– Moratidningen