Arkiv

5 maj 2022
Nu nalkas det skivsläpp! Projektet tillsammans med gitarristen Erik Ronström och Gotlands blåsarkvintett har lett till skivinspelning i fantastiska Sandkvie studio, Visby. 20 maj är det skivsläpp för Idel öra på Tonsalen i Huddinge, med både konsert och spel till dans.

1 mars 2022
11 mars firar jag min 40-årsdag med en brittisk danskväll på Brogärdet utanför Järna. Alla är välkomna – info här. Musiken står Järna Ceilidh Band för.

20 nov 2021
Snart ska jag in i studion tillsammans med den fantastiska gitarristen Erik Ronström – vilken fröjd! Håll utkik efter vår debutalbum under våren 2022!

3 feb 2021
Jag ser otroligt mycket fram emot att starta mitt nya deltidsjobb som fiollärare på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, där jag själv studerade för 20 år sedan! Min guru, kollega och tidigare lärare, Ellika Frisell, går i pension, och jag känner mig djupt ärad att få vara hennes efterföljare.

8 juni 2020
Äntligen! Efter flera månaders tystnad ska jag åter få spela konsert! Daniel & Emma Reid sänder live från Tonfabriken i Järna tors 11 juni, med fint ljud, ljus och filmteam! Följ oss på vår facebooksida och lyssna från kl 19. Konserten går även att lyssna till i efterhand. Tack till Tonfabriken och ABF Södertälje Nykvarn för arrangemanget!

Jag gör även en trädgårdskonsert med spelkollegan Roger Tallroth (Väsen) på Brogärde, Järna, 14 juni. Det blir ett kärt återseende då vi inte spelat tillsammans på många år nu – fint att Corona-krisen också ger upphov till nya spontana ideer…

20 mars 2020
Hallå i stugorna! Jag saknar er! Nu är ju alla spelningar inställda/uppskjutna och jag får istället satsa på enskild undervisning och trädgårdsarbete. Jag lägger upp nya datum så fort jag vet mer. Sköt om er och fortsätt lyssna på musik eller spela där hemma.

Kanske dags att uppdatera skivhyllan (ni vet väl att vi musiker inte blir rika av att ni lyssnar på Spotify?)?! Ett enkelt sätt att direkt stötta frilansande musiker som är en av grupperna som slås hårt av Coronakrisen.

11 december 2019
I höst har jag njutit av att få resa runt i Sverige med berättarkonserten Världen ljuder. Underbart att få bjuda skolbarn på live musik och berättande – det märks att det är en ovanlig upplevelse för de flesta. Heja länsmusiken!

Nu ser Daniel & Emma Reid fram emot årets sista konsert – julstämning med sång och spel tillsammans med Kuriosakören. Sedan önskar jag en fin jul till er alla!

9 oktober 2019
Lång tid utan några nyheter, vilket ironiskt nog beror på att jag har haft ovanligt fullt upp! I mars i år började jag jobba deltid som grönsaksodlare, varför kontorstiden för att uppdatera min hemsida har reducerats till ungefär noll (vilket gör mig sinnerligen glad). Är du nyfiken på min odling så kan du besöka www.brogarde.se. Nu till lite musiknyheter:

Berättarkonserten Världen ljuder spelas flitigt i höst och nästa vår, framförallt för skolklasser, men även några offentliga föreställningar. I vinter ska Daniel, Micke och jag sätta oss i skapandeverkstan igen för att locka fram en ny berättarkonsert för vuxen publik med premiär februari 2020.

11 september 2018
Nu kan man anmäla sig till Solfolket 2018/19 – en folkmusikkurs för alla åldrar! Här är en sprillans ny trailer om kursen. Anmälan sker på Bildas hemsida: bilda.nu/solfolket

Jag är så lycklig över att Methera snart kommer till Sverige igen! Vi ska turnera med vår berättarföreställning Strange Lovers tillsammans med Mats Rehnman, samt hålla en workshop, spela till dans och bjuda på ’work in progress’ konsert som kvartett.

20 mars 2018
På min födelsedag anlände 1000 kopior av tredje skivan från Daniel & Emma Reid – vilken födelsedagspresent! Life Continuum: danslåtar, vaggvisor och kontemplativa stycken, både instrumentalt och vokalt. Det officiella skivsläppet är 1 juni 2018, men du kan köpa din skiva redan NU från album-sidan!

30 nov 2017
Nu existerar Järna Ceilidh Band! Jennikel Andersson (fiol), Duncan Strouts (gitarr) och jag har haft några spelningar till dans i Stockholmstrakten. Så roligt – vi trodde aldrig att chansen att spela brittisk musik till brittiska danser skulle dyka upp! Det finns en famtastsik grupp som anordnar regelbundna ceilidhs i Stockholm, och vi är så glada att de hittade oss. Kolla Ceilidh Stockholm på facebook.

Daniel & Emma Reid ska göra om vår husvgnsturné nästa sommar, i samband med att vi släpper vår tredje skiva. Vi börjar 1 juni i vår hemstad Järna, sedan Ransäterstämman och Ljungby berättarfestival, vidare till Storbritannien, innan vi åker hemåt via spelningar i Tyskland, och avslutar på Korrö Folkmusikfestival i slutet av juli. Vi håller just nu på att spela in vår nya skiva. Spännande, tidskrävande och utmanande!

17 aug 2017
Tack alla inblandade som hjälpte Daniel & Emma Reid att genomföra vår husvagnsturné i Storbritannien Maj – Juni 2017. En otroligt fin upplevelse både som musiker och som familj. Vi hann med festivaler, kulturhus, radio, kyrkor, danskvällar mm i Skottland, England och Wales. Resan genomfördes med stöd av Konstnärsnämnden. Det var så lyckat att vi har bestämt oss att göra en liknande turné 2018, och då med ny skiva i bagaget!

I september ska jag få spela Lena Willemarks underbara komposition Blåferdi igen, tillsamans med Lena, Mia Marin, Sandra Marteleur, Leo Svensson Sander och Tina Quartey. Det är en fröjd att få spela denna häftiga, starka och vackra musik. Välkommen på konserter i Stockholm, Linköping, Ytterjärna och Uppsala. Info här.

2 maj 2017
I Maj och Juni gör Daniel & Emma Reid en, för oss, efterlängtad husvagnsturné i England, Skottland och Wales. Resan genomförs med stöd av Konstnärsnämnden. Titta in på vår Facebooksida för att följa resans gång.

5 april 2017
31:a mars hade Daniel & Emma Reid det fantastiska nöjet att vara solister till Eskisehirs symfoniorkester! Vi framförde delar ur Kalle Ankarbloms underbara stycke Symphonic Stomp of Sweden och delar av Daniel & Emmas repertoar. Allt för att fira öppnandet av en utställning producerad av Svenska Institutet. Vi var helt tagna av denna fantastiska upplevelse! Stort tack till Suzi Ersahin på Svenska Institutet, den underbara och öppensinniga dirigenten Ender Sakpinar, Eski?ehir Büyük?ehir Belediyesi Senfoni Orkestras?, stadens borgmästare Y?lmaz Büyüker?en och AccessAbility Exhibition för spännande samarbete. Vi blev mottagna med underbar entusiasm, fyra extranummer och handgjorda statyetter av borgmästaren själv.

11 jan 2017
God fortsättning! För mig börjar året med en lugn period av vila och repetitioner, vilket jag njuter av. Under året kommer jag att jobba mest med Methera, Daniel & Emma, och en ny Sverige-baserad stråkkvartett, Livsverket. Se/hör oss på YouTube! Men nu: åter till smältande snö och förberedelserna inför SOLFOLKET i helgen.

23 okt 2016
Methera firar 10-års jubileum! Vår tredje album Vortex släpps 4 nov, och 18 nov åker vi på Englands-turné med start i Alnwick, och final i vårt andra hem, Ruskin Mill, Stroud. Vortex har redan fått strålande recensioner! Läs mer och beställ albumet från Metheras hemsida.

27 maj 2016
Hösten 2016 blir det premiär för SOLFOLKET – Sörmlands låtverkstad! Kom och spela/sjung/lek tillsammans med Daniel & Emma Reid, Arvid Rask och Kersti Ståbi. ALLA åldrar välkomna! Kursen är utspridd över fem helger på ett läsår. Mer info och anmälan via Bildas hemsida, eller följ SOLFOLKET på Facebook.

Daniel & Emma har flera spelningar i sommar – de flesta av dem i våra hemtrakter i Sörmland. 24 juli kan man t ex avnjuta kakbuffé på Taxinge slott, bada i havet och sedan avsluta med sommarkonsert i Taxinge kyrka!

10 april 2016
Nu är det dags för inspelningen av Metheras tredje skiva. Studion blir en konveterad ladugård i Norfolk, England, med fantastiska bjälkar och en underbar akustik. Teknikern är Rob Harbron, som känner Metheras musik bättre än någon annan. Skivan släpps i november, i samband med vår 10-års-jubileums-turné. Det blir nog dagar fyllda med musik, koncentration, god mat och leriga promenader.

Lena Willemarks skiva Blåferdi är nu släppt på skivbolaget Brus & knaster. Läs mer och köp skivan här. Vi hade fyra magiska spelningar i mars, inklusive en konsert i Stockholm på min födelsedag – mycket njutning!

Skivan FLOCK & FLY med Rob Harbron & Emma Reid har fått strålande recensioner! Rob och jag var på turné förra veckan, och har ett par konserter i sommar i England och Norge.

7 oktober 2015
Jag är på väg hem från underbara repdagar med Methera i Yorkshire, England. Vi har spelat oavbrutet i två dagar och skapat ny repertoar till vår turné i England i november, och också till vår tredje skiva som kommer att släppas med dunder och brak 2016 – vårt tionde år som turnerande stråkkvartett!

Nästa vecka går jag in i studion tillsammans med Lena Willemark, Mia och Mikael Marin, Leo Svensson samt Tina Quarty – så spännande! Vi ska spela in Lenas fantastiska stycke Blåferdi. Håll utskik efter skivsläppet våren 2016.

2 juni 2015
Nu nalkas sommaren, då strömmen av folkmusikintresserade ger sig ut på resande fot mellan spelmansstämmorna! För mig blir det Ransäterstämman, där jag har konserter med Bridget Marsden och Daniel & Emma, Bingsjöstämman, där Bridget Marsden med gäster har konsert i kapellet, samt Bodastämman, där jag spelar till danskurs med Anna Öberg och Anton Schneider.

Annat spännande för sommaren 2015 är att jag gästar Suzukiförbundets sommarläger för andra gången, och att jag får spela med Ian Carr på Stockholm Folk Festival. Där emellan blir det lite lugnare och mer finstämt på ett antal sommarkonserter med Daniel & Emma. Så, vi ses i folkmusikströmmen! Ha en fin sommar!

18 mars 2015
Snart kommer Rob Harbron till Sverige igen för SKIVSLÄPPSTURNÉ! Vi spelade in vår andra skiva på Solkviksskolan utanför Järna hösten 2013 (innan jag fick mitt andra barn), och nu är det äntligen dags för release! Kolla datumsidan för mer info. Skivan släpps i England i höst.

13 november 2014
Bara åtta dagar kvar till release av Daniel & Emmas nya album!! Vi har releasekonserter i Huddinge och Järna, kolla datum sidan för mer info. Skivan går också att beställa från album sidan, lagom till jul!

3 september 2014
Daniel & Emma släppte hösten 2010 ”Innerligheten” och nu, hösten 2014, släpper vi uppföljaren ”Nära & Kära”. En skiva med roliga samarbeten med bl.a. den danska duon Hal & Nikolaj, fantomgittaristen Ian Carr samt Daniel Rudholm på Spoken Word.

Kolla på vår animerade musikvideo till ”Why Mankind Why?” från kommande plattan. Mattias Gordon och hans crew har gjort ett fantastiskt jobb.
Spoken Word: Daniel Rudholm
Dikt: Chistopher Ndubuisi

Daniel & Emma har fått det stora nöjet att vara ”Artist in residence” vid Lunnevads Folkhögskola 2014/2015. Kul att få sprida folkmusik till ungdomar tycker vi!

18 februari 2014
Jag ska precis påbörja min mammaledighet, vilket jag ser fram emot. Så 2014 kommer att vara ett lugnt år när det gäller spelningar (men inte annars!). Strange Lovers spelar i Storbritannien i juli, och Daniel & Emma släpper sin andra duoplatta i höst. Daniel håller just nu på att mixa våra inspelningar – spännande! Jag önskar er alla en fin 2014, och ser fram emot att ses när jag har kommit ur bäbisbubblan.

18 oktober 2013
Hej på er där ute! Äntligen, äntligen, äntligen har jag lyckats uppdatera min hemsida igen, efter ett halvår utan ett fungerande adminprogram. Det har varit väldigt frustrerande!

Sommaren har hunnit rusa förbi (visst var det en härlig sommar i år?) och nu är det redan dags för andra mötet för Strange Lovers: Methera & Mats Rehman. Vi hade en jättefin premiär på Fiddles on Fire på The Sage Gateshead i maj, och sedan dess har Mats och jag jobbat på en ny hemsida för Strange Lovers, samt sytt ihop videos från premiären tillsammans med den fantastiska Amber Film and Photography Collective. Kolla gärna på www.strangelovers.org och se vad vi har för oss. Tors 24 oktober kommer vi att visa några nya musikaliska historier hos Shaggydog Storytellers i Hebden Bridge, England.

Nästa år kommer jag att vara mammaledig igen, men innan dess ska jag spela in tre nya skivor, med Daniel & Emma Reid, Robert Harbron & Emma Reid och Nybyggnan. Det blir väldigt härligt att komma tillbaka till jobbet med några skivsläpp!

27 mars 2013
Det är en lååång vinter i år! Kallt, snöigt, ont i halsen och min dator har kraschat! Men nu kan det bara bli bättre! Och det blir det också, för snart åker jag till England för att påbörja ett otroligt spännande samarbete mellan Methera och berättarem Mats Rehnman. Vi fick precis ett glädjande besked från Konstnärsnämnden att vi har fått Projektstöd, så vi är otroligt tacksamma och spända inför projektets start i april.

Daniel & jag har haft en del spelningar i vår, inklusive besök på Lunnevads folkhögskola samt Bollnäs folkhögskola, och en workshop på hemmaplan tillsammans med Järna spelmanslag. Vi kommer att ha några spelningar i England i april, och ett par konserter i Sverige i maj som vi delar med den fantastiska danska duon Hal & Nikolaj.

7 november 2012
I oktober uruppfördes Nybyggnan: nyskriven musik för stråkkvartett och saxofonsolist. Vi fick stöd från Konstnärsnämnden för kompositions- och repetitionstid, och stycket uruppfördes tre gånger – i Kristfferuskyrkan i Järna, på Humlebackens kulturhus i Krylbo, samt på Eric Ericsonhallen på Skeppsholmen i Stockholm. Publikresponsen var överväldigande positiv! Många beskrev musiken som nutida kostmusik med folkmsuikrötter. Vi hoppas att få spela Nybyggnan mer under 2013.

Hösten närmar sitt slut, och mitt hem är fullt av levande ljus och äppelringar på tork. Jag har ett par riktigt roliga projekt kvar innan året är slut. Nästa vecka åker jag till Finland för att spela med May Monday (Karen Tweed, Tima Alakotila, Roger Tallroth och undertecknad). Det är inte så ofta vi får chansen att spela tillsammans, så det blir extraspeciellt när det väl bär av! Jag har också ett par spelningar tillsammans med min favoritberättare, Mats Rehnman. Kolla in datumsidan! Så ses vi i månljuset…

28 september 2012
Methera hade en fantastisk premiärturné i Sverige i september! Tre oförglomliga spelningar: en i en gigantisk konverterad lada, en i ett konverterat stall och en i en konverterad vattenkvarn! Vi hade även två heldagar med skolkonserter i Järna, och en workshop för allmänheten i engelsk folkmusik. På vår lediga tid så tog John och Miranda lektioner för en av deras idoler, Mikael Marin från Väsen. Vi gick också till Varma fötter, Järnas egna, supertrevliga folkdanskväll. John fick lära sig att dansa polska och Methera spelade ett set till dans – vi satt i mitten av dansgolvet och spelade både polskor, valser, schottisar samt engelska jigs och reels. Magiskt!

Methera fick också möjligheten att starta ett nytt samarbete med den underbara berättaren Mats Rehnman från Fabula. Samarbetet kommer att fortsätta 2013 då Methera kommer att skriva ny musik till Mats berättelser om underlig kärlek. Rubriken är ”Strange Lovers – New folk music woven with stories of unexpected love”. Vårt första möte blev enormt inspirerande och vi ser fram emot att framträda tillsammans med Mats i engelska Lake District i april 2013.

7 augusti 2012
Den 18 augusti spelar Daniel & Emma i det magiska runda kapellet i Saltå By, Järna. Alltid lika underbart att spela på hemmaplan!

Jag är superglad att min engelska stråkkvartett Methera kommer till Sverige för första gången i september! Vi ska mest spela i Järna-trakten, men har även konserter i Stockholm och Enköping. Bara på extrafina scener, så kom och njut av engelska folkmusiktoner på stråkkvartett!

25 mars 2012
Glad vår! Jag fortsätter att vara mest mammaledig, men om några veckor ska Daniel & Emma spela och undervisa på festivalen Northern Streams i Edinburgh.

6 september 2011
Oj, nu var det längesedan jag skrev här.. anledningen är att jag har blivit mamma! Min fina lilla tjej föddes i juli, så nu tar jag det lugnt hemma ett tag och gosar med henne. Det är väl värt det!!

Jag ska undervisa och turnera några enstaka gånger under hösten, med Methera och Daniel & Emma, så kolla gärna in datum sidan.

Det finns fortfarande några platser kvar på kurshelgen Folkmusikdagarna i Huddinge 17-18 september. Klicka här för mer information.

24 maj 2011
Vad tiden går! Nu är det bara fem föreställningar av Under Hallonbusken kvar! Kom och se den om du har möjlighet, kommentarerna från publiken har varit superpositiva!

I september organiserar Mia Marin, Lina Palmgren och jag en uppföljare till de populära Folkmusikdagarna i Huddinge. Kurser i ensemblespel och folklig dans, konsert, jam, dans, fest! Gästlärare denna gång är Esbjörn Hazelius och Nikolaj Busk. En hemsida är under uppbyggnad – följ denna länk och boka in datumen.

Jag har kommande konserter tillsammans med Daniel & Emma, Roger Tallroth Band samt Malin Foxdal Band – gå till datum sidan så hoppas jag att vi ses snart!

3 februari 2011
Två dagar kvar till premiären av Under Hallonbusken!!! Det känns otroligt spännande! Boka biljetter NU!!! Det är en stark pjäs som kommer få dig att både skratta och gråta…mycket.

13 januari 2011
Läs fina recensioner om Daniel & Emmas dubutalbum ’Innerligheten’ på album sidan (klicka på Innerligheten).

Just nu reperterar jag för fullt inför premiären av en ny pjäs på Dramatens lilla scen. Jag ska vara teatermusiker hela våren, kul! Pjäsen, Under Hallonbusken, är skriven och regisserad av Maria Blom, känd som författare och regissör till filmen Masjävlar. Musiken är av fantastiska Dalaspelmannen Anders Nygårds, och förutom jag så består orkestern av Johan Persson (piano, dragspel) och Jerker Odelholm (kontrabas). Under Hallonbusken spelas hela våren, kom och se den, den kommer bli superbra!!

26 oktober 2010
Nu går det att köpa Daniel & Emmas dubutalbum ’Innerligheten’ och Metheras nya album ’In Concert’ från album sidan. De postas på releasedatumet.

16 september 2010
Det blir en jättespännande höst med två skivsläpp! 1 november släpper Methera sitt andra album ”In Concert”. Vårt första album finns i lager igen nu – vi fick trycka en ny omgång (det händer inte så ofta i denna lilla genre!). Methera gör en två veckors turné i storbritannien i samband med skivsläppet.

Sedan blir det debutskiva med Daniel & Emma. Musiken har spelats in på ett gammalt färjeläge på Mörkö – ett av världen vackraste ställen! Nu jobbar vi för fullt med mixning och omslag, så att skivan är klar till vår första Englandsturné i mitten på november. Håll utskik på datumsidan och albumsidan!!

5 juli 2010
Jag kom nyss hem ifrån TFF – folkmusikfestivalen i Rudlstadt i Tyskland. Det var 36 grader varmt när vi anlände i lördags, nästan outhärdligt! Men festivalen var väldigt stämningsfull (hela landet var väldigt stämningsfull efter lördagens fotbollsseger) och staden mycket vacker med sitt stora slott som har panoramavy över hela dalen. Jag spelade tillsammans med Petter Berndalen, Ellika Frisell och Sven Ahlbäck på slottsscenen – en konstellation som var speciellt sammansatt för festivalen och beställd av Sveriges Radio. Publiken var fantastisk och vi hann precis spela innan himmelens kraft upplöstes i åska och ösregn! Två av festivalens höjdpunkter för mig var att se ursnygg flamencodans med Aire Gitano och lyssna till sköna Cajunbandet Cedric Watson & Bijoux Creole.

Nu ger jag mig ut på turné i Sverige – först fyra spelningar med skivaktuella Olle Linder och Sofie Livebrant, och sedan fyra kyrkokonserter i Östergötland och Småland tillsammans med saxofonisten Daniel Carlsson.

28 mars 2010
10 april bjuder Stallet in till danshus på Musikmuseet med Kalle Almlöf, Björn Ståbi, Per Gudmunsson, Roger Tallroth och jag. Det blir en fröjd att få spela tillsammans med Kalle och Roger igen, och förhoppningsvis så kommer även nya konstellationer att tillkomma under kvällen!

Anmäl dig till en kurs i scenkonst i Ransäter juni 2010! Vill du bli en säkrare, modigare, lugnare, tryggare och mer energisk scenartist? I den här kursen jobbar vi med din kroppskännedom, ditt personliga uttryck, hur du kommunicerar på scenen och med publiken. Kursen vänder sig till både dansare och musiker. Kursen kommer att ha tillgång till scentid på Stora scenen och tid för spel till dans på någon av logarna under Ransätersstämman 10 – 13 juni. Kursledare är Christine Löfgren. Lärare är Christine Löfgren, Emma Reid, Roger Tallroth och Mats Edén. Max 15 deltagare!

29 januari 2010
Vilken snörik start på det nya året! Mitt 2010 har så här långt handlat mest om skid- och skridskoturer! Men januari är också en bra månad att blicka framåt och fundera över vilken riktning detta år kommer att ha. Under våren kommer jag att fortsätta mitt relativt nya samarbete med den fantastiska berättaren Mats Rehnman. Tandoori Hill kommer att göra exklusiva konserter i april, och Daniel Carlsson och jag kommer att jobba på en ny duorepertoire infö en kyrkoturné i södra Sverige i sommar. Hösten lovar ett nytt albumrelease och tillhörande turné med Methera, en julskiva tillsammans med Lunds Akademiska Kör, och kanske återkomsten av John McCuskers Under One Sky. Det är många idéer på gång, så kom tillbaka så håller jag nyhets- och datumsidan uppdaterade!

26 november 2009
Den mörka vintern är här igen och med den en underbar säsong av värmande musik, dans och berättande! I december spelas två ytterligare föreställningar av Vintergatan: en gnistrande skröna från norr av och med berättaren Mats Rehnman. Jag står för musiken på fiol och altfiol. Jag spelar även i årets uppsättning av Folkjul – julmusik med kör, fiol, solosång och orgel i folkliga arrangemang av Gunnar Idenstam. Den 28 november från kl 19 är det folkmusikfest i Tonsalen i Huddinge med jam, dans och bar. Ta med instrument, dansskor och dina vänner, alla är välkomna!

7 september 2009
Vill du gå kurs i folkmusikensemble? I höst erbjuds en kurs på tre helger under ledning av Mia Marin och Emma Reid, med gästlärare Ian Carr (gitarr), Niklas Roswall (nyckelharpa) samt Sven Ahlbäck (fiol och teoriprofessor). Ladda ner flyern här. Sista anmälningsdag 16 september. Alla instrumentalister välkomna – sprid gärna informationen till vänner och spelkompisar!

4 september 2009
Hej! En hel sommar har passerat och jag har längtat efter att få uppdatera min hemsida, men först nu har jag rätt programvara igen- jag beklagar den långa väntan. Senare i september spelar jag in med Malin Foxdal, och i oktober är jag på turné med Methera och Sofia KarlssonTandoori Hill är med i både musik och text i nästa nummer av Lira som kommer ut 17 september. Snart finns exklusiva Tandoori Hill T-shirts att köpa från butiksidan!

30 May 2009
NYTT ALBUM! 15 maj släppte Tandoori Hill deras debutalbum Brave Shyness på Stallet i Stockholm. Tandoori Hills musik har beskrivits som ”gripande”, ”upplyftande”, ”filmisk”, ”berörande”. Skivan finns nu att köpa från album sidan.

3 april 2009
Mars har varit en händelsefull månad med en tvåveckorsturné med Sofia Karlsson, en röjig danskväll i Stockholm med Kalle Almlöf och Roger Tallroth, en spelning i Skåne med Malin Foxdal, Petter Berndalens magisterkonsert, en födelsedag, ett flytt, och det konstanta pendlandet mellan snöfall och ett försök till vår..! April för med sig blå himmel och krokusar till Stockholm, och snart njuter jag av den utsprungna våren i England. I påsk spelar jag i Storbritannien tillsamans med Ellika Frisell och Methera. Besök datum sidan nu!

5 januari 2009
God fortsättning! Nu när sjöarna även i Stockholm fryser till enorma skrisskobanor känns vintern härlig! Andra höjdpunkter för mig i vinter och vår blir att spela tillsammans med Kalle Almlöf och Roger Tallroth inför en danskväll på Stallet, att sammanstråla med Midnight May Monday igen – denna gång i Finland, att fortsätta det lekfulla samspelet med Ellika Frisell, och att turnera med Malin Foxdal Band samt Methera. Och, jag höll på att glömma.. att ge mig på Vasaloppets öppet spår ännu en gång..! Kika på datum sidan för mer information om konserter och workshops.

13 november 2008
Ditt Ditt Darium är just nu ute på höstturné i Sverige! Vi hade två fantastiskt roliga dansspelningar i Göteborg och Jönköping, och i helgen åker vi upp till Hälsingland för att hålla workshops och spela konserter.

Snart är det dags för nästa turné i Storbritannien, denna gång med John McCuskers projekt ’Under One Sky’. Det är ett beställningsverk för sex skotska och sex engelska folkmusiker – ett storband som bjuder på mycket sång och mycket röj! Vi spelar runt om i Skottland och England – kika på datum sidan och häng med på festen!

14 juli 2008
Nyhet i höst!
 Två studiecirklar i folkmusikensemble i Stockholm. En fantastisk möjlighet att få studera ensemblespel, arrangering, traditionsspel och instrumentteknik med några av landets bästa folkmusiker! Studierna kommer att ske i två grupper, där båda jobbar utifrån att deltagarna har god spelvana. Både unga och vuxna instrumentalister på valfritt instrument är hjärtligt välkomna till denna lyxkurs, där alla lärare är professionella musiker, och där det kommer att svänga så det svartnar! Kursledare är Mia Gustafsson och Emma Reid, med gästledare Roger Tallroth och Mikael Marin under ht 08. Ladda ner flyern här. Ansökan ska vara oss tillhanda senast 1 september.

Methera har fått en jättefin skivrecension i den engelska fioltidskriften ’FiddleOn magazine’.

16 juni 2008
Metheras debut album finns nu att köpa från albumsidan. Vi hade en jättehärlig turné i maj, tack vare fina spelställen, fina publiker och fint väder! Methera turnerar i England igen i oktober, då de delar scen med den fantastiska trion Kerr Fagan Harbron.

I sommar stannar jag i Sverige för att spela på festivaler med Ditt Ditt Darium och Malin Foxdal. Jag får också mycket frisk luft och trädgårdsinspiration från mitt jobb på Bergianska botaniska trädgård – väl värt ett besök!

6 april 2008
15 och 16 april spelar jag i Eskilstuna och Stockholm med kritikerrosade sångerskan Malin Foxdal. SR spelar in båda konserterna, så det lär finnas fler chanser att höra oss!

Senare i april åker jag till Norge för att spela på Fartein Valen Festivalen. Det blir musik från Shetland och Sverige i en duokonsert med gamla vännen Chris Stout, och sedan konserter med en ståkensemble där barockmusik och nya beställningsverk står på programmet.

Methera åker ut på turné i maj, med releasen av vårt debutalbum. kolla vår hemsida för mer info.

22 februari 2008
Min gamla röda hemsida har ersatts av en ny sida designad av konstnären Andy Redman och programmerad av Nicci Novemo. Sidan finslipas just nu, så hör gärna av dig om du har kommentarer eller upptäcker något fel!

Skivan Midnight May Monday (Karen Tweed, Timo Alakotila, Roger Tallroth, Emma Reid) finns nu att beställa från album sidan!

The Bezzas har flera spelningar i England i vår, se datum sidan eller vår MySpace sida.

20 december 2007
Ditt Ditt Darium har fått fina recensioner för nya skivan ’Ifrån främmande land’. Läs recensionerna och mer om gruppen på deras nya hemsida.

Direkt efter nyår åker jag på turné i England och Skottland med May Monday – Karen Tweed och Timo Alakotilas underbara musikprojekt. De släpper andra skivan tillsammans, ’Midnight May Monday’, som bl a Roger Tallroth och jag medverkar på. Kolla på datumsidan!

En riktig god jul vill jag önska alla besökare till denna sida! Jag hoppas vi ses under 2008.

1 november 2007
Hösten 2007 bjuder på mången skivsläpp! Imorgon släpps Ditt Ditt Dariums första skiva, ’Ifrån främmande land’, med konsert på Stallet i Stockholm. Vi har även en sprillans ny hemsida, www.dittdittdarium.se, där man bl a kan beställa skivan direkt hem i brevlådan!

I måndags släppte sångerskan Malin Foxdal sin första soloplatta, som jag medverkar på. Det blev en väldigt fin konsert på Musikmuseet i Stockholm, och skivan har redan fått en strålande recension i Sydsvenskan. För mer information se Malins hemsida.

En annan som har släppt skiva under hösten är Roger Wilson, som utgör hälften av The Bezzas. Hans tredje soloskiva består av 10 egna sånger, med gäster som Martin Carthy, Ian Carr och Martin Green. Den är fantastisk, köp den från Rogers hemsida! Den ska även finnas på Multi Kulti i Stockholm.

16 september 2007
På onsdag åker Björnsdotter • Reid ut på sin fjärde USA turné! Vi börjar med att återgå till sommaren i Kalifornien där vi är förband till svenska supergruppen Väsen. Efter flera konserter, workshops och danskvällar återvänder vi till några av våra favoritspelningar på östkusten, i Philadelphia och New York.

I oktober gör The Bezzas (Emma Reid och Roger Wilson) en kort Sverigeturné, och Emma o Ellika spelar till dans i Sunne (Värmland) och på Linköpings folkmusikfestival. Kolla datumsidan för mer information.

13 juni 2007
Jag har nyss kommit hem från mitt första besök i Italien där Karen Tweed och jag hade vår premiär duospelning. Väldigt roligt, och urläcker mat och cappuccino. Solsemestern fick dock vänta tills jag kom till Gower Folk Festval i soliga Wales! En festival jag vill varmt rekommendera, den ligger i ett vackert område med getter, ankdamm, vattenkvarn och små walesiska skinnbåtar – vad mer kan man önska sig som underhållning mellan festivalpunkterna?! Robert Harbron & Emma Reid spelade där i år, och jag fick också äran att gästa på en av Roger Wilsons sånger.

Emma Reid & Roger Wilson har nyligen sammanstrålat som The Bezzas, en unik duo som får Hank Williams att mingla med ivriga Bingsjöpolskor! Vi spelar på Stainsby Festival i juli och turnerar i Sverige i oktober. Kolla vår MySpace sida och håll utskik efter fler nyheter!

3 mars 2007
Björnsdotter • Reid Grovt och grant har fått strålande recensioner i Lira och Dalarnas Spelmansblad! Skivan kan nu köpas via nätet från vår CDbaby-sida. Vi ser fram emot att turnera mer i Sverige och England inom snar framtid!

Just nu pågår Riksteaterns berättarföreställning ” Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige”. Olof Misgeld och jag alternerar som spelman och Marianne Engström berättar. Vi följer i Nils fotspår och åker runt hela Sverige från Skåne till Lappland med sagor ur Selma Lagerlöfs fantastiska bok. En berättarföreställning för vuxna och barn från 10 år.

3 jan 2007
God fortsättning! Jag hoppas vi ses någon gång under våren… i Stockholm, Örebro, Glasgow, eller på färd landet runt med Nils Holgersson! Håll utskik efter Riksteaterns uppsättning av Nils Holgersson som turnerer i februari och mars. Olof Misgeld och jag turas om med att stå för musiken. Vid sidan om teatern lovas även musikaliska samarbeten med bland andra Alistair Anderson, Karen Tweed, John McCusker, Ellika Frisell och Roger Wilson. Följ med på en spännande vårresa!

29 september 2006
Tis 3 okt framträder Ditt Ditt Darium på Riksdagen under
Riksmötets öppnande! Live på SVT2 och SVT24, kl 13.40.

30 augusti 2006
Sommaren har varit fylld med nya möten med entusiastiska kurselever och musikerkollegor, inspirerande jam, repetitioner och inspelningar i vackra miljöer, och mycket resande… Nu väntar en höst med många spännande projekt, bl a en skivsläppsturné i USA, ett samarbete med min musikaliska förebild, Roger Wilson, och turnéer i England med Robert Harbron och Methera Quartet.

I juni spelade Björnsdotter • Reid in sitt debut album Grovt och grant i en stuga i Östergötland. Skivan släpps i samband med deras USA turné som börjar 10 september. Snart går det att köpa skivan här!

En ny säsong med den akustiska konsertserien Hemma hos Izzy går av stapeln 28 september. Artister i höst inkluderar den fantastiske sångaren, fiolspelmannen och gitarristen Roger Wilson från England.

Tandoori repeterar just nu sin barnföreställning Miranda och Tellus i nya världen. En berättelse om de fyra elementen kombineras med nyskriven musik av Tandoori-medlemmen Bengan Jonasson. I oktober turnerar vi skolor i Stockholm i samarbete med RFoD och Länsmusiken.

22 juli 2006
Jag sitter och ser på när himlen blir rosa på Viljandis horisont i Estland. Det är mitt i årets enorma Folkmusik festival, och det har redan varit flera intensiva dagar med undervisning på ETNO lägret, ett uppträdande i estnisk nyhetsmorgon, och festivalkonserter tillsammans med Tuulikki Bartosik. Och dessutom massor med bra musik att lyssna på när man har en ledig stund! Våra konserter blev väldigt lyckade, vi tog fram mycket nytt material som kändes fräscht och aktuellt för just den publiken och lokalen. Kul.

Den 4 juli spelade jag för första gången upp för Zornmärket, 100 år efter Anders Zorn anordnade den första spelmanstävlingen på Måstäpp i Gesunda. Det var en spännande upplevelse, lite som en återblick till sökningen till Musikhögskolan för sex år sedan! Jag fick spela fyra Bingsjölåtar inför en jury på fyra personer, och samma kväll sattes upp en lista med dagens resultat. Jag fick silvermärket och blev Riksspelkvinna på Bingsjölåtar. Nu har man en titel att leva upp till…

Dagen efter var det fullt ös på den legendariska Bingsjöstämman. I år fick jag äran att ta emot Päkkos Gustafs stipendium, vilket omfattar både en summa pengar och lån av Päkkos Gustafs fiol under ett år. Vilken känsla att få stråka på samma instrument som en så fin musiker och stor inspirationskälla har stråkat på låt efter låt, kväll efter kväll!

6 juni 2006
Gubbdrag fick en fin recension och benämningen ”en av vårens bästa folkmusikplattor” i Lira 3-2006.

Tuulikki Bartosik & Emma Reid spelar i Wales 10-11 juni, se kalendariet.

Nysläppt skiva med engelsk folkmusik: Robert Harbron & Emma Reid New Dogs, Old TricksBeställ din kopia!

Vi ses väl på Musik vid Siljan och Bingsjö- och Östbjörkastämmorna 5 och 6 juli?! Se kalendariet för info.

7 april 2006
Nysläppt skiva! Tuulikki Bartosik & Emma Reid Gubbdrag släpptes 1 april på Orsa Hembygdsgård under en gemensam danskväll med Orsa Spelmanslag. Beställ din kopia och läs kvällens rapport i Moratidningen.

31 jan 2006
Gott nytt år! 2006 började med några underbara och galna (i den ordningen) dagar på Celtic Connections i Glasgow. En STOR festival med STOR stämning! Och i sällskap av STORA människor för en mycket intensiv dag av repetitioner och konserter… Karen Tweed, Timo Alakotila, Roger Wilson, Elvie Miller, John Dipper, Niall Keegan, Sandra Joyce och Ursula Leveaux. En enstaka spelning väl värd både skratt och tårar. Speciellt när jag också fick njuta av några skrapiga fiollåtar i baren precis innan jag släpade iväg till flyget hem kl 6 på morgonen!

Hemma hos Izzy invigdes 19 jan med ljuvlig kaféstämning. Tack till alla som har visat sitt stöd för en ny akustisk scen i Stockholm! Tack också till mina underbara vänner i Ditt Ditt Darium som ställde upp i sista sekund och gjorde invigningen till en kväll aldrig att glömma! Minst av allt för Izzy själv som fick gosa med en sexveckor-gammal Miranda medan mamman stod på scenen två meter bort! Lena Willemark låg tyvärr hemma med feber och kommer istället den 9 februari.

I februari bär det av till England och en kort turné med Methera Quartet. En klassisk stråkkvartett till utseendet, men bestående utav fyra unga musiker med rötter i den engelska folkmusiken. Tillsammans utforskar vi en värld av nya klanger, arrangemang, samspel och sätt att presentera musiken på. Vi vill att stämningen – dialogen som uppstår mellan publik och artist ska leda musikens riktning, musikens historia just den gången.

23 nov 2005
I januari 2006 invigs en ny serie med akustiska kvällar hos Izzy Young på Folklore Centrum, Hemma hos Izzy! Ett forum för musik, berättelse och nära möten mellan publik och artist. Idén är inspirerad av min egen erfarenhet av ’house concerts’ i USA där stämningen är avspänd och kontakten mellan artist och publik väldigt nära och spontan. Folklore Centrum är det perfekta stället! Mitt på Söder, vid Mariatorget, där högst 30-40 personer får plats och där våra vägar så snart kommer att korsas! Legenden, folkmusikälskaren, bibliotekarien och förläggaren Izzy Young har alltid velat att det ska bli en bubblande mötesplats för artister och konstintresserade. Så som det var i New York på 50-talet, då Bob Dylan ofta vandrade förbi och fick goda råd…

Jag hoppas att Hemma hos Izzy blir en plats dit man kommer för att möta artister i en intim och avslappnad miljö, och där man vill dröja kvar efteråt för att umgås och spela.

Varannan torsdag kl 19 kommer man att kunna njuta av ca en timmes konsert, berättande eller liknande. Vid varje tillfälle öppnas dörrarna kl 18 och det kommer att finnas kaffe, saft och kakor till en billig penning både före och efter föreställningen.

Varmt välkommen till invigningen den 19 januari då vi får möta Lena Willemark!

10 okt 2005
Ormstråk fick en fin recension i Spelmannen 3-2005.

Tuulikki och jag har varit på en studio utanför Helsingfors och spelat in materialet till vår skiva. Vi hade fyra intensiva och mycket roliga dagar, och lyxen att spela in i lugn och ro med en väldigt skicklig ljudtekniker, Marko Myöhänen. Tuulikkis 7-månader-gamla son Leo var med och gladde oss under alla pauser, och kom så klart med på nästan alla bilder! Det blir mest Orsarepertoar efter Gössa Anders Andersson, men också en hel del eget material. Under våren 2006 ska vi ha skivsläpp, kanske kanske i självaste Orsa…

2 okt 2005
Tillbaka till Stockholm i lagom tid att uppleva de sköna höstfärgerna och den ljuvliga friska luften! Ditt Ditt Darium har varit borta i tre veckor på deras första USA-turné. En fantastisk upplevelse; vi gav konserter och workshops för en bred publik på ett lika brett utbud av ställen: utomhusfestival, folkmusikklubbar, teatrar, kyrkor, konsertsalar, radiostudion samt en gammal biosal. Det dök ofta upp en ny svensk-amerikansk publik som inte tidigare lyssnat på folkmusik, men som blev sugen på att uppleva lite av deras förfäders kultur. Vi började och slutade i Philadelphia, körde västerut så långt som Madison, Wisconsin, och norrut så långt som Brattleboro, Vermont. På kartan ser det ut som oskyldiga distanser; i bilen är de enorma! Som tur var hade vi våra spelningar lämpligt placerade längs vägen, tack vare det otroliga arbetet som vår kära USA turné Manager Alicia lagt ner (förutom att vara vår trogna fiol- och violaspelare!).

I höst kommer jag att fokusera på inspelningar, repetitioner samt forskning av nytt engelskt dansmaterial. Jag hoppas också på en lite försenad sommarlov hemma i Northumberland…

30 juni 2005
Två har kommit hem från en treveckas turné i Minnesota och nordöstra Amerika. Fiolduosar är inte alls lika vanliga eller lättsmälta i USA som i Sverige, men jag tror vi hittade några nya entusiaster (efter en lång diskussion la vi också till ett par sånger i vår repertoar!). Vi gav några ’house concerts’ – min nya favorit konsertsammanhang. Dessa är intima konserter hemma hos någon – den perfekta stämningen för att kommunicera med publiken och kombinera musik med kaffe och en pratstund – vad mer kan man önska sig av en kväll?! Längs vägen träffade vi många personer som stolt berättade att de hade fyra svenska mor- och farföräldrar (vi har båda bara två!). Dessutom tog vi många simturer i sjöar och åar för att undvika den fuktiga värmen, njöt av många goda måltider och sånger med våra värdar, och hörde mycket bra musik. Alicia och jag ser redan fram emot att återvända till USA i september med hela Ditt Ditt Darium!

Nästa vecka ska jag repertera med accordeonisten Tuulikki Bartosik inför en inspelning av Orsamusik i höst. Skivan kommer att släppas 2006 och ingår i Sibelius Akademins skivserie – håll utkik!

22 maj 2005
Tillbaka i Stockholm efter en otroligt inspirerande Folkworks Fiddles on Fire England turné! Två fantastiska veckor i sälskap av fiollegender; amerikanska Fiddlers 4, spelkvinnan Catriona Macdonald från Shetland (en av mina första fiollärare!), Cathal Hayden från Four Men and a Dog, och ungerska virtuosen Beáta Salamon.

Läs en recension av konserten i Penrith och sista spelningen i Basingstoke.

Se en video från konserten i Basingstoke med Fiddlers 4 och mig själv.

Min debutsoloskiva Ormstråk / Snake Bow är nu släppt!

Två åker snart till USA på en treveckas turné. Kolla på kalendariet – fler datum läggs upp inom kort!