Solo

ij

Emma Reid växte upp i nordöstra England och började spela fiol vid tre års ålder med sin svenska mor. Vid arton års ålder flyttade Emma till Stockholm för att studera svensk folkmusik med Ellika Frisell och Sven Ahlbäck vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Hon tog sin examen i 2003 med en konsert i Stockholms Konserthus, och har sedan dess avslutat en Magisterexamen i musik vid Newcastle University. 2006 blev hon Päkkos Gustaf stipendiat och Riksspelman på Bingsjölåtar.

Idag är Emma ett etablerat namn med otaliga scenframträdanden i bagaget. Hennes personliga spelstil och förmåga att tala genom fiolen gör henne till en enastående musiker. Emma turnerar i Skandinavien och Storbritannien med bl.a. Ellika Frisell, Roger Tallroth, Ian Carr, John McCusker, Daniel Reid och den engelska stråkkvartetten Methera. Hon samarbetar ofta med historieberättare och dansare och har varit teatermusiker på Kungliga Dramaten i Stockholm.

"Två av mina främsta källor till musikalisk inspiration är Bingsjöspelmannen Nils Agenmark (1915-1994) och Orsaspelmannen Gössa Anders Andersson (1878-1963) - Nils med sin oändliga, utsmyckade tonvåg; Gössa med sitt svängiga, omärkvärdiga spel. I min egen spelstil dras inspiration och inflytanden samman från flera traditonsbärare, mitt svenska arv, min uppväxt med jigs och reels i nordöstra England, musikerna jag träffat, tankarna som dröjt kvar..."

Recensioner
"Emma Reid är så mycket svensk folkmusik 2006 som man kan bli. Traditionsmedveten, välutbildad, inblandad i otaliga samarbeten och med speljobb i ett antal olika länder."
- Lira

"Emmas fiolspel är förtjusande: hon håller publiken trollbunden med varje ton, med en musikalisk dialekt som är hennes egen men grundad i två distinkta traditioner, den engelska och den svenska."  
- Folkworks (översatt från engelska)

Foto 1 i hög upplösning
Foto 2 i hög upplösning